Wat maakt een WMS succesvol?

Een Warehouse Management Systeem (WMS) is een softwarepakket dat helpt bij het beheren van een magazijn. Zo kan het systeem bijvoorbeeld helpen bij de locatie indeling in het Magazijn of het afhandelen van zowel inkomende als uitgaande goederen.

Standaard is een WMS opgedeeld in drie activiteiten:

Inslag

Wanneer er nieuwe goederen binnenkomen dan kan het systeem de order controleren. Als de order is nagekeken dan geeft het WMS aan waar de goederen neergezet moeten worden. Het systeem houd rekening met de optimale locatie voor de producten. Hierbij wordt rekening gehouden met de doorlooptijd van een product, zodat deze bijvoorbeeld vooraan in het magazijn geplaatst wordt. Hierdoor kan de looproute voor de order pickers verkort worden.

Opslag

Afhankelijk van het type WMS kunnen de opslag fases van elkaar verschillen. Wanneer het een assisted systeem betreft dan wordt er bijgehouden welke producten op welke locatie staan en kunnen verplaatsing ook worden geregistreerd. Er worden dan voorstellen gedaan waar een product het beste kan worden geplaatst binnen een magazijn, maar hier kan altijd nog van worden afgeweken.
Als het echter een directed systeem betreft hebt dan geeft het WMS aan waar iets moet komen te staan. Dit kan bijvoorbeeld door volledig geautomatiseerde magazijnrobots op de juiste plek gezet worden. Op deze manier kunnen picklocaties worden bijgevuld vanaf de bulklocaties en worden halve bulklocaties automatisch samengevoegd.

Uitslag

De laatste activiteit is het uitleveren van de orders, waarbij de producten het magazijn verlaten. Wanneer er een bestelling binnenkomt dan kunnen de producten op verschillende manieren uit het magazijn worden opgehaald.
Orderpicking is het verzamelen van kleinere producten: producten waarvan de afmetingen te klein zijn (of de vorm niet geschikt is) voor het transporteren. De onderstaande voorbeelden zijn slechts een kleine selectie uit de mogelijkheden binnen een WMS.

Orderpicken via lijst

Het is mogelijk om samen met een sterk team orderpickers de orders handmatig te picken. Het systeem draait een picklijst uit die aan de medewerker gegeven wordt. De medewerker legt een route af langs een aantal voorraadlocaties en pickt de producten die gevraagd worden door een of meerdere orders. De medewerker scant de producten met een barcodescanner, om zodoende de voorraad te muteren en de orders af te ronden.

Voice picking

Een modern alternatief voor barcodescanning is voicepicking. Bij voicepicking communiceert de orderpicker met het WMS middels gesproken tekst via een koptelefoon en microfoon. Het voordeel van voicepicking ten opzichte van barcodescanning is dat de handelingen van de orderverzamelaar niet onderbroken worden door het scannen. De orderpicker noemt de locatiecode terwijl hij voor de locatie staat en tijdens het pakken bevestigt hij de aantallen.

Automatische pickrobot

Robots, uitgerust met een vacuümgrijper en een (optionele) camera  kunnen vandaag de dag tot wel 2,400 stuks per uur picken.
Het halen van een dergelijk hoog rendement is wel aan een aantal beperkingen onderhevig. Zo moet aan de ingang van het pickproces de producten in de productbakken geordend aangeboden worden en moet het complete magazijn op deze robots zijn ingericht.

Hoe Astecom u kan helpen

Astecom heeft jarenlange ervaring met het ontwikkelen van WMS systemen. Van het inboeken van de orders, het maken van de picklijst en het wijzigen van de voorraad, samen zoeken we naar een succesvolle oplossing. Bekijk de portfoliopagina’s voor meer informatie over onze WMS oplossingen voor verschillende bedrijfssectoren: