Interview met Aart van Weelden

Aart van Weelden, 60 jaar, is mede-eigenaar van Astecom Business Software. Aart is sinds augustus 2001 werkzaam bij Astecom, maar hij is al meer dan 30 jaar actief bezig in de automatiseringssector.
Tegenwoordig programmeert hij een stuk minder dan vroeger, maar Aart is nog steeds actief bij het uitrollen van nieuwe functionaliteiten bij onze klanten.

In 1974 begon Aart van Weelden als bouwkundig tekenaar totdat hij in 1986 zijn studie Informatica in de praktijk kon brengen bij Dutch System Center (DSC), het bedrijf van Co van Eijkelenburg. Daarna is hij ook nog werkzaam geweest bij Shape, totdat hij in 2001 begon bij Astecom Business Software.

Maatwerk projecten

Aart heeft in zijn loopbaan aan een groot aantal projecten gewerkt. Deze verschillen van kleine applicaties tot grote maatwerk software pakketten.

Bij DSC hadden we een pakket genaamd GETIS, wat speciaal toegesneden was op de geluidsdragerbranche. Ik was toen gedetacheerd bij Home Entertainment Services in Leusden waar ik heel veel kennis heb opgedaan van deze branche. Daaruit volgde een aantal interessante projecten bij Capi, V&D, Eureka en een aantal zelfstandige winkels. Daarvan gebruikt Eureka in België het pakket nog steeds.

Vanaf 1999 tot 2008 heb ik samen met Ferdi van Loon het pakket SRS ontwikkelt voor de serviceorganisatie EM Service in Almere. Daar zijn alle uitdagingen die je maar kunt bedenken in naar voren gekomen. Zoals het koppelen met een telefooncentrale en met leveranciers, de datacommunicatie met de laptop van de monteurs en de planning in alle facetten.

De meeste projecten waar Aart bij betrokken is geweest zijn naar alle tevredenheid voltooid. Toch kan het gebeuren dat een project niet helemaal soepel verloopt of dat de klant iets anders had verwacht. Het is wel belangrijk om samen tot een oplossing te komen.
“Er was vroeger een bedrijf wat met bestelwagens langs de benzinepompen ging om daar CD’s neer te zetten voor de verkoop. We waren in de veronderstelling dat de functionaliteiten van het GETIS pakket gewenst was. Ze verkochten immers CD’s. Alleen was GETIS veel te uitgebreid en de aansturing is nooit echt goed van de grond gekomen.”

“De ideeën met betrekking tot het systeem waren de tijd ver vooruit”

Uiteraard zijn er ook uitschieters waarbij baanbrekende successen zijn geboekt. Eén van deze projecten had betrekking op de koppeling met de telefooncentrale binnen het SRS pakket. Dit was in de beginperiode dat je als je een bedrijf belde, je soms geen echt mens aan de telefoon kreeg maar een computer. Dat is nu meer regel dan uitzondering.

“De klant meldde de storing aan een echt mens. Daarna regelde het systeem samen met de telefooncentrale alle binnenkomende en uitgaande gesprekken met de klant. Om een afspraak te maken wanneer de monteur langs kon komen, melding aan de klant in welk tijdvak de monteur zou komen. Alles is daarin geautomatiseerd. De grote bedenker van het SRS systeem is Jos Langras, al zijn ideeën met betrekking tot het systeem waren de tijd ver vooruit. En ik ben er trots op dat ik dat mocht bouwen.”

Bij Astecom

Aart van Weelden is nu bijna 17 jaar werkzaam bij Astecom Business Software. In die tijd heeft hij zich vooral inzetbaar gemaakt bij het bedenken en realiseren van maatwerkoplossingen voor onze klanten. Hij houdt nog steeds toezicht op een aantal lopende projecten van onze klanten en zorgt dat alles in goede banen loopt.

“Samenwerking is binnen ons bedrijf erg belangrijk. Het komt nog wel eens voor dat meerdere programmeurs tegelijk aan een project werkzaam zijn. We proberen dan de afzonderlijke taken op elkaar af te laten stemmen.”

Aart is ook mede-eigenaar van Astecom Business Software. Samen met Nelis van Ooijen leidt hij het bedrijf en bewaakt hij het overzicht op alle werkzaamheden.
“We kunnen goed met elkaar overweg en laten elkaar in de waarde. We zijn het meestal eens met elkaar. Als we dat niet zijn dan is er over te praten zonder dat één van ons een patstelling inneemt.

Het zit in de planning dat ik nog wel een aantal jaren actief ben binnen Astecom. Het geeft nog steeds veel voldoening als Astecom weer een mooi pakket of extra functionaliteit mag afleveren bij een klant.”