Maatwerksoftware voor iedere klant – zonder alles opnieuw te programmeren

Bedrijven zijn net zo uniek als mensen. Ze hebben verschillende eisen, wensen en doelstellingen; ze zijn er in verschillende soorten en maten en hebben hun eigen manier om alledaagse problemen op te lossen. Vanwege deze verscheidenheid sluit een standaardpakket soms niet volledig aan bij de wensen van de klant.

Astecom Business Software ontwikkelt maatwerksoftware voor klanten met bedrijfsprocessen waarvoor geen standaard software voorhanden is.

Onze klanten werken meestal met specifieke bedrijfsprocessen, waardoor een standaard softwarepakket tekortschiet”, zegt Sebastiaan Fisscher, programmeur en grafisch ontwerper bij Astecom. “Wij bieden op maat gesneden oplossingen, waarmee de klant zijn proces zo optimaal mogelijk uit kan voeren.

Astecom ontwikkelt software voor een heel diverse klantengroep, te denken valt aan:

  • Het helpen van een callcenter bij het opslaan en verwerken van hun vele dagelijkse telefoongesprekken.
  • Softwarematige ondersteuning bieden bij een bedrijf dat muzieksystemen verkoopt, voor hun serienummers, hardware componenten, muziek en facturering.
  • Het ontwerpen en bouwen van een totaaloplossing voor een bedrijf dat promotionele artikelen verkoopt, van het online bestellen, het bedrukken en personaliseren van de goederen, tot de verwerking in het magazijn en het bijhouden van het gehele orderproces via de website.

Voor de meeste softwarehuizen is het ontwikkelen van software op maat niet praktisch, omdat het proces veel tijd en mankracht kost. Dat maakt het duur voor de klant. Voor Astecom is het bieden van deze maatwerkoplossing hun primaire focus.

Werkwijze Astecom

Hoewel Astecom klantspecifieke oplossingen biedt, wordt het wiel niet iedere keer opnieuw uitgevonden. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van onderling uitwisselbare modules. Bijvoorbeeld modules die een bepaald menu of printfunctionaliteit toevoegen. Deze losse modules zijn zo gebouwd dat ze geïntegreerd kunnen worden in alle applicaties die door Astecom zijn ontwikkeld. Op die manier wordt tijd bespaard en ontstaat een gestandaardiseerde sourcecode.

De programmeurs bij Astecom maken gebruik van het PxPlus platform om modules en software te schrijven. Zij zijn in 1995 begonnen met PxPlus en hebben al die tijd PxPlus gebruikt, omdat het een eenvoudige taal is om in te ontwikkelen, te upgraden en fouten in de code op te sporen.

Problemen kunnen on the fly opgelost worden, omdat je de code niet eerst hoeft te compileren. Dit is een groot voordeel”, zegt Sebastiaan. “Daarnaast is PxPlus gebouwd om gemakkelijk grote databases in te beheren. Dat biedt voordelen voor zowel programmeurs als klanten.

Constante verbetering voor een lange termijn service

Het eenvoudige gebruik van de PxPlus code is belangrijk voor Astecom, omdat het de oplossingen van klanten op de lange termijn versterkt. In 1986 is een groothandelspakket in Business Basic ontwikkeld, dat later door Astecom is omgebouwd naar ProvideX en uiteindelijk naar PxPlus. In die jaren heeft Astecom nauw samengewerkt met de klant om de software te verbeteren en uit te breiden om het hoofd te bieden aan een groeiende vraag naar functionaliteit.

Deze software heeft 15 jaar dienstgedaan, tot het bestuur van de klant in 2002 besloot om over te stappen op Microsoft Dynamics. Na twee jaar van migratie en een jaar van implementatie, realiseerde de groothandel dat “de nieuwe software niet bevredigend werkte”, aldus Fisscher.

Uiteindelijk besloot het bedrijf in 2005 terug te keren naar het groothandelspakket van Astecom. De nauwe samenwerking werd hervat om de software te moderniseren – met nieuwe functionaliteiten om de klant te helpen hun distributie verder te optimaliseren.

Zelfs de lopende band in het distributiecentrum wordt aangestuurd door onze software. We hebben verder een module ontwikkeld dat orderpickers via stemgeluid instrueert over de goederen die geselecteerd moeten worden voor een bepaalde zending. De software automatiseert het hele proces, van het bestellen en het leveren van de goederen, tot de analyse en rapporten die het management gebruikt om hun beslissingen op te baseren”, legt Sebastiaan uit.

Op dit moment wordt de software gebruikt in meerdere talen en landen, zoals bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland, Polen, België en Frankrijk. Het pakket is in hoge mate aan te passen aan de wensen van de klant.

Nieuw tijdperk

Niet alle bedrijven hebben zo’n uitgebreide oplossing nodig, maar elk bedrijf moet wel zijn financiën bijhouden – dat is de reden dat Astecom zijn eerste standaardpakket, onder de naam Finast, heeft uitgebracht in 2013.

Finast is standaard boekhoudsoftware en is zo ontworpen dat het geïntegreerd kan worden met ieder ander softwarepakket ontwikkeld door Astecom, zoals bijvoorbeeld het groothandelspakket. Daarnaast is het mogelijk om een interface op te zetten met een ruim aantal ERP pakketten, om de backend van Finast te voorzien van de nodige financiële data.

Finast laat zich makkelijk integreren met andere pakketten, omdat het platformonafhankelijk is. Daarnaast wordt PxPlus constant geüpdatet en geschikt gemaakt voor nieuwe grote ontwikkelingen in de branche.

PxPlus is een moderne programmeertaal die zichzelf blijft verbeteren. Dit is een van de redenen waarom Astecom zijn applicaties kan blijven ontwikkelen en moderniseren.”, voegt Sebastiaan toe. “PxPlus is een programmeertaal waar we nog jaren plezier van gaan hebben. Het stelt ons in staat onze klanten nieuwe producten en functionaliteiten te bieden.

Vertaald uit het Engels en geplaatst met toestemming van PVX Plus Technologies Ltd’s The Plus nieuwsbrief.
Bron: https://pvx.updatesfrom.co/custom-software-built-for-every-client-without-starting-from-scratch/