De voor- en nadelen van WordPress

WordPress is een content management systeem (CMS), waarmee websites gemaakt kunnen worden.
Een CMS is een systeem achter een website, dat je in staat stelt een website op eenvoudige wijze te beheren. Voor de meeste CMS systemen hoeft de gebruiker niet of nauwelijks kennis te hebben van programmeren. Pagina’s kunnen worden opgemaakt in een soort tekstverwerker die erg veel lijkt op andere tekst-applicaties zoals bijvoorbeeld Microsoft Word.

In dit artikel worden de voor- en nadelen van dit populaire CMS onder de loep genomen.

Voordelen

1.      Eenvoudig in het gebruik.

WordPress kan worden gebruikt zonder enige vorm van programmeerervaring. Menu-keuzes kunnen gemakkelijk worden toegevoegd en webpagina’s kunnen met één klik op de knop worden aangemaakt. Men hoeft geen code te kennen om zaken op de website aan te passen. Het vormgeven van de pagina’s kan door middel van een tekstverwerkingsapplicatie, die er uitziet als bijvoorbeeld Microsoft Word. De website is via elk apparaat aan te passen, omdat de editor via internet te benaderen is.

2.      Gemakkelijk uit te breiden.

WordPress is aan te vullen met extra uitbreidingen, genaamd plugins. Er zijn erg veel plugins beschikbaar die toegevoegd kunnen worden. Plugins geven mogelijkheden om de functionaliteiten van websites uit te breiden zonder enige kennis van programmeren. Er bestaan meer dan 10.000 plugins die allerlei functionaliteiten aan de WordPress website toevoegen, zoals Social media buttons, SEO (Search Engine Optimalisation), foto slideshows en nog veel meer.

3.      Geschikt voor alle apparaten

De website wordt vormgegeven middels een thema. Deze thema’s worden door meeste ontwikkelaars responsive (schaalbaar) gemaakt, zodat ze op elk gewenst scherm duidelijk te tonen zijn. Hierdoor is de website te bekijken op mobiele apparaten zoals tablets en smartphones.
Ook zullen de beschikbare menu’s zich automatisch aanpassen aan het apparaat waarop de website bekeken wordt.

4.      Plannen van berichten

Het is in WordPress mogelijk om het publiceren van een pagina of nieuwsbericht in te plannen op een bepaalde datum. Hierdoor is het mogelijk om in het voren te werken en nieuwsitems op vastgestelde tijden te publiceren. Het is ook mogelijk om conceptpagina’s aan te maken die vervolgens door redacteurs bekeken kunnen worden, voordat ze zichtbaar worden voor bezoekers van de website.

5.      Community

Er is een grote community aan WordPress developers, designers en liefhebbers. De meeste vraagstukken worden dan ook onderling behandeld en beantwoordt. Deze vraagstukken kunnen bijvoorbeeld worden gesteld op de  officiële support pagina van WordPress. Ook zijn hiervoor speciale websites opgericht, zoals bijvoorbeeld de website van WordPressHelpDesk.
De meeste vragen worden altijd snel en professioneel beantwoordt.

Nadelen

1.      Veel plugins

Het voordeel dat er voor WordPress veel plugins beschikbaar is gelijktijdig een nadeel. Door de grote hoeveelheid aan mogelijkheden is het soms lastig om de plugin te vinden die het beste aansluit bij de verwachtingen. Wanneer er erg veel plugins tegelijk gebruikt worden kan het ook zijn dat de website iets trager wordt. Er zijn ook plugins aanwezig die slechte code kunnen bevatten. Als laatste is het nog op te merken dat het voor kan komen dat sommige plugins niet meer geupdate worden. Hierdoor kan een plugin, in de loop der tijd, minder goed of zelfs helemaal niet meer gaan werken.

2.      Veiligheidsrisico

Doordat WordPress zo populair is trekt het ook hackers aan. Zij zoeken naar beveiligingslekken en proberen hiermee bijvoorbeeld malware te verspreiden. Ook de aanwezigheid van plugins die gemaakt zijn door hobbyisten kan voor een instabiele website zorgen. Overigens worden veiligheidslekken, door middel van updates, wel vrij snel gedicht.

3.      Onderhoud

Vrijwel iedere WordPress website maakt gebruik van plugins. Deze plugins worden normaal gesproken geregeld onderhouden. Ook WordPress zelf brengt ongeveer twee keer per kwartaal een update uit. Het updaten van WordPress kan ervoor zorgen dat een bepaalde plugin niet meer functioneerd. Meestal worden deze updates goed onderhouden maar het kan voorkomen dat een ontwikkelaar gestopt is met het bijwerken van een plugin.
Door het bijwerken van een plugin of het updaten van de WordPress versie kan het voorkomen dat de website tijdelijk in ‘onderhouds-modus’ gaat.

4.      Kosten maatwerk

WordPress zelf is gratis en sommige thema’s zijn ook gratis. Het aanschaffen van een uitgebreider thema kost gemiddeld 70 Euro. Ook sommige plugins zijn niet gratis. De kosten voor eventuele functionaliteiten die, door een externe partij, ingebouwd moeten worden komen daar dan nog bij. Omdat, bij een update van een plugin/WordPress versie, de code mogelijk wordt overschreven met een nieuwe versie, gaan mogelijk gemaakte aanpassingen verloren. Hierdoor is WordPress minder geschikt voor maatwerk aanpassingen.

5.      Zoekoptimalisatie problemen

Het is belangrijk om speciale aandacht te besteden aan zoekmachineoptimalisatie, ofwel SEO (Search Engine Optimisation). WordPress is van nature ‘SEO-vriendelijk’, maar als er geen of weinig kennis aanwezig is van SEO dan kan dit tegenwerken. Vanuit WordPress zelf worden er geen SEO oplossingen gegeven, deze zijn via aparte plugins beschikbaar. De gebruiker moet hierbij maar net weten welke SEO plugins te vertrouwen zijn.

Conclusie

Volgens ons wegen de nadelen van WordPress niet op tegen de voordelen die het platform bied voor het ontwikkelen van websites. Door het stabiele en uiterst uitbreidbare CMS biedt het oplossingen voor vrijwel iedere soort website. Ook het gebruikersvriendelijke karakter en de enorme community rondom WordPress zorgen voor veel positieve ondersteuning. Astecom gebruikt voor een aantal websites het WordPress CMS naar volle tevredenheid. De website van https://astecom.nl is ook met WordPress gebouwd.