Van Text Based Naar Touchscreen

De grafische vormgeving van computerapplicaties is in de afgelopen 20 jaar veel veranderd.

TUI

<afbeelding A, een text-based applicatie>

Dit heeft te maken met de trends op het gebied van grafische designs, maar ook de vooruitgang op het gebied van computertechnologie heeft hier veel invloed op. Vroeger was het namelijk alleen mogelijk om op schrijfteken gebaseerde applicaties (ook wel text-based genoemd) te maken.
Deze tekens beperkte de designvrijheid van de ontwikkelaar, het was immers alleen mogelijk om vormen gebaseerd op rechte lijnen op het scherm te tonen. Afbeelding A toont een, door Astecom gebouwde, text-based applicatie.

In de loop van de tijd is het mogelijk geworden om applicaties visueel aantrekkelijker te maken. Hierdoor is het ook mogelijk applicaties gebruiksvriendelijker te maken door betere feedback aan de gebruiker te geven. Ook het gebruik van kleur binnen programmaschermen heeft ervoor gezorgd dat applicaties er meer uitzien als de hedendaagse besturingssystemen zoals Microsoft Windows©.

GUI

<afbeelding B, een grafische applicatie>

Afbeelding B is een directe vertaling van de eerder getoonde text-based applicatie naar een grafisch uiterlijk.
Met de komst van tablets en smartphones zijn touchscreen functionaliteiten onder de aandacht gekomen. Ook laptops en andere multimedia-apparaten worden tegenwoordig uitgerust met touchscreen en gebruikers komen steeds jonger in aanraking met touchscreenapparaten. Zelfs peuters zijn al vaak bekend met de functionaliteiten van tablets en smartphones.
Touchscreenapparaten zijn al bijna niet meer weg te denken uit de hedendaagse samenleving en je zou kunnen stellen dat deze over een paar jaar misschien wel de rol van laptops en desktopcomputers compleet over kunnen nemen.

 

<afbeelding C, een touchscreen applicatie>

Programma’s moeten hier ook op voorbereid zijn, en met de hedendaagse technologie is het ook mogelijk om applicaties te maken die perfect zijn toegespitst op mobiele apparaten.
Hierbij wordt de interactie met het scherm en de feedback richting de gebruiker nog belangrijker.
Wij van Astecom zijn ons hier van bewust en bereiden onze applicaties voor op de toekomst. Dit doen we onder andere door gebruik te maken van een gebruikersvriendelijke vormgeving die geschikt is voor touchscreenapparaten. Ook de communicatie met bijvoorbeeld smartphones hebben we onderzocht en wat voor meerwaarde dit kan bieden voor onze applicaties. De kracht van maatwerksoftware gecombineerd met het gebruiksgemak van mobiele apparaten zorgen voor een stabiele toekomst voor maatwerk touchscreenapplicaties.