NFC TAG TECHNOLOGIE

NFC, voluit Near Field Communication, technologie komt voor in steeds meer alledaagse producten. Het is een draadloze communicatiemethode waarmee, binnen een straal van 10 centimeter, kleine hoeveelheden informatie kunnen worden uitgewisseld. De technologie kan voor veel doeleinden worden gebruikt zoals het uitvoeren van een betaling of het delen van foto’s.

TECHNIEK

NFCOm deze techniek te gebruiken is er een NFC tag (chip) en een NFC scanner nodig. Een tag bestaat uit een microchip met daaromheen een antenne. Deze antenne is in feite een klein spoeltje om het hoogfrequent magnetisch veld van de scanner (bijvoorbeeld een mobiele telefoon) om te zetten in spanning.  Deze spanning wordt gebruikt om de tag van stroom te voorzien.  De tag kan overal in zitten, denk hierbij bijvoorbeeld aan de OV-kaart, bankpasjes, polsbandjes en visitekaartjes.

De NFC tag moet dichtbij bij de scanner worden gebracht om te kunnen scannen. Dit heeft als voordeel dat je meerdere tags bij elkaar in de buurt kunt hebben zonder dat de scanner ze ziet. Rond een tag  kan van alles worden geprogrammeerd. De NFC tag kan bijvoorbeeld gebruikt worden om applicaties te starten, instellingen te wijzigen of om berichten te sturen. Ook is het mogelijk om in een zelfgebouwde app speciale functionaliteiten te bouwen die aangestuurd worden door een tag.

VEILIGHEID

NFC tags kunnen gelocked worden zodat de data op de tag niet meer gewijzigd kan worden. Dit is een eenmalige actie, nadat de tag gelocked is kan deze nooit meer aangepast worden. Ook ondersteunt de tag een stevige versleuteling met AES-encryptie, waardoor hij geschikt is om met gevoelige informatie als bankgegevens of logingegevens te communiceren. Een extra voordeel van het geringe bereik is dat ‘misbruik op afstand’ niet mogelijk is.

NFC IN DE PRAKTIJK

Zoals aangegeven kan een NFC tag voor veel doeleinden worden geprogrammeerd, hierdoor kan de technologie voor veel verschillende toepassingen worden gebruikt. Hieronder volgen een aantal praktijkvoorbeelden:

  1. De OV-chipkaart waarmee in- en uitcheckt wordt in het openbaar vervoer en waarbij vervolgens het saldo automatisch wordt afgeschreven.
  2. Contactloos betalen met je pinpas.
  3. Kinderen die thuiskomen halen de telefoon langs een tag bij de deur en de ouders krijgen een bericht op hun telefoon, zodat ze weten dat ze thuis zijn.
  4. Een visitekaartje als tag, waarbij de informatie na het scannen beschikbaar wordt.
  5. Inchecken en boarden op het vliegveld. Als de reisgegevens op een smartphone geladen zijn kun je daarmee de security en instapgates door.

ASTECOM EN DE NFC CHIP

Astecom heeft voor een klant een applicatie ontwikkeld om NFC-tags te scannen, door middel van een een Android smartphone. Op elke tag staat een uniek nummer en aan de hand van dit nummer worden gegevens van de uit te voeren werkzaamheden van de server opgehaald. Zodra de medewerker klaar is, kan de tag opnieuw gescand worden en dan zullen de verrijkte gegevens naar de server gestuurd worden. Hierdoor kunnen meerdere handelingen tegelijk worden uitgevoerd door het scannen van de NFC tag.

Voor meer vragen over hoe NFC tags uw werkprocessen kunnen automatiseren kunt u contact met ons opnemen via het telefoonnummer (0344-577229) of door een email te sturen naar info@astecom.nl.