5 Voordelen van maatwerk software

Maatwerk software is software die aan de hand van de wensen en eisen van de klant ontwikkeld is. Dit heeft veel voordelen ten opzichte van standaard software.
Lees hieronder de voornaamste redenen om te kiezen voor maatwerk software.

1. Schaalbaar

Maatwerk software is schaalbaar en wordt ontwikkeld om perfect aan te sluiten bij de bedrijfsprocessen van de klant. Standaardsoftware heeft vaak beperkingen, omdat het zich meer op algemene taken richt. Alle wensen en behoeften van een klant kunnen worden verwerkt in een maatwerk software applicatie. Hierdoor hoeven de bedrijfsprocessen niet aangepast te worden op de beschikbare software, maar wordt de software aangepast op de bedrijfsprocessen.

2. Kosten zelf in de hand

Een maatwerk applicatie project kan net zo uitgebreid worden als de klant zelf wilt. Deze heeft dus in grote mate zelf in de hand wat de kosten van de applicatie worden. Wanneer de wensen duidelijk op papier staan scheelt dit ook implementatietijd, waardoor de applicatie eerder in gebruik genomen kan worden. Doordat de wensen van de klant bekend zijn bevat de applicatie ook geen overbodige functionaliteiten, waar anders onnodig voor betaald zou worden.

3. Toegespitst op de organisatie

De applicatie groeit altijd naadloos mee met de organisatie. Wanneer bedrijfsprocessen uitbreiden of anderzijds veranderen kunnen deze aanpassingen verwerkt worden binnen de maatwerkapplicatie. Bij een standaard software applicatie is de klant gebonden aan de werkwijze van de applicatie. In het uiterste geval kan dit ertoe leiden dat er meerdere standaard applicaties tegelijkertijd gebruikt moeten worden.

4. Onderscheidend vermogen

Bij een maatwerk applicatie is het mogelijk om unieke functionaliteiten in te bouwen. Het kan zijn dat een klant een unieke werkwijze heeft ontwikkeld, waardoor ze de concurrentie voor kunnen blijven. Deze werkwijze zou verloren kunnen gaan als er een standaard software applicatie aangeschaft zou worden. Wanneer de klant zou kiezen voor een maatwerk applicatie dan kan deze unieke manier van werken over worden genomen in de software.

5. Flexibiliteit

Maatwerk software kan eenvoudig worden gekoppeld aan andere systemen. Het komt vaak voor dat een klant gebruik maakt van software van derden, zoals een tekstverwerker, emailprogramma, of andere (externe) applicaties.
Een standaard applicatie kan gekoppeld zijn aan software van derden, maar met een maatwerk applicatie kan de klant zelf aangeven welke koppelingen er gemaakt moeten worden. Hierdoor kunnen de dagelijkse werkzaamheden sneller en gemakkelijker gerealiseerd worden.